RØTER 2

For storband med tekst (og stemme) og video

Knut Vaage Portrett

Artikkel fra Sistesio

“Når det er vondt og vanskeleg, kan det likevel koma noko bra ut av det. Me skal ikke forherliga liding, men historia viser at det å læra andre kulturar å kjenna gir ein rikdom. Det ligg ein melankoli her, men òg ei kraft.”

Tekst, video og stemme

Tekst og stemme av Frode Grytten

Film av Anne Marthe Dyvi

Varighet

55 minutter

Premiere/Bestilt av

Premiere på Husnes, 2023
Bestilt av Bergen Big Band

Presse

"Lørdag kveld var det så klart for konserten det kanskje knyttet seg aller størst forventninger til: Det 18 musiker store Bergen Big Bands timelange fremførelse av Knut Vaages «Røter II». Verket ble presentert slik orkesteret fremførte det på Husnes jazzklubb tidligere i år – med videokunst av Anne Marthe Dyvi, en rekke solister i øverste klasse – og med en gripende tekst skrevet og fremført av Frode Grytten. Vi har nå flyttet oss helt over i jazzland, med en lyd og et trøkk som ikke står tilbake for verken Duke Ellington, Count Basie eller Carla Bley. Den vekselvis svingende og intimt forførende musikken fortjener rett og slett å bli fremført på verdens største jazzscener. Ledet av Michael Barnes er dette et band i toppklasse, der flotte soloer flettes inn. Frode Gryttens svært aktuelle og gripende tekstopplesing, som nok en gang bekreftet det gamle uttrykket om at jazz og poesi er som hånd i hanske. Rundt en rammefortelling om en ung gutts utvikling fikk vi her glimt både fra fremveksten av jazzmusikken og den strukturelle rasismen som fortsatt lever i beste velgående i jazzens hjemland."

"Stykket handler om røter i mange forstander. Det er mine røter, det er Frode Grytten sine røter. I den første versjonen fekk alle musikarane koma til med ei setning om kor dei kom i frå, men det vart for komplisert å ha med i denne. Det er våre felles røtter, men det er alle menneske sine."

Kjøp partitur

Bestill partitur til “Røter 2” på Norsk Musikforlag sine nettsider.

Røter 2 cover