Breaking Another Wall

For blåse-ensemble

Verk...

Breaking Another Wall

Utgivelsesdato: 2020

Skrevet av: Knut Vaage

Fremført av: The Norwegian Army Band Bergen

Besetning

For blåse-ensemble

Varighet

19 minutter

Premiere/ Bestilt av

Premiere i Autonnale-festivalen, 2002 av Forsvarets Musikkorps Vestlandet
Bestilt av Autonnale

Prosjektsammendrag...
"Knut Vaages Breaking Another Wall er vendepunktet i vår historie."
B

reaking Another Wall (prosjektet har henta tittelen frå stykket, komponistens anmerkning) tar for seg frihetskamp, politisk diskriminering og undertrykking. Det oppstår et velkomment vendepunkt mot slutten av konserten, og avslutningen er håpefull. James MacMillans komposisjon Sowetan Spring ble skrevet til ære for Nelson Mandelas løslatelse fra Robben Island i 1990, men verket skildrer mer Mandelas kamp mot et diskriminende styresett enn selve triumfen det var å bli løslatt etter 27 år. Dimitri Shostakovich hadde et vanskelig kunstnerliv under Stalins overvåking i Sovjetunionen. Hans musikk er uhyre emosjonell selv UTEN at man kan noe om hans indre kamp for å ikke skrive noe som kunne ende med fengsel. Pendereckis Ubu Rex har et komisk skjær over seg.

Den revolusjonære Ubu dreper kongen av Polen og setter seg selv til å styre landet. Hans sykelige trang til mer makt leder ham og hans familie inn i de mest absurde situasjoner. Men selv om både historien og musikken på overflaten er komisk og bisarr, skjelnes tydelig det ubehagelige mørket som oppstår ved et maktsykt og diktatorisk styresett. Knut Vaages Breaking Another Wall er vendepunktet i vår historie; han prøver hele tiden å løse opp de harde og dominerende kreftene i
musikken. Det lykkes til slutt, men bare ved total nedrustning; messingblåserne må regelrett plukke fra hverandre sine «våpen» mens de spiller. Og etterhvert som trompeter, horn, tromboner, baryton og tuba blir demontert, tar det myke og varme over for det harde og kalde. Det leder oss til slutt inn i den uendelig vakre Lux Aurumque av Eric Whitacre.

PRESSE

TERNINGSKAST 5. "Det er gledelig når ny norsk musikk for blåsere lydfestes. Og man blir sprudlende glad når det gnistrer i det musikalske uttrykk. For "Divisjonsmusikken" i Bergen har her tatt med seg tre forholdsvis nye verk inn i studio, og har sammen med dirigent Peter Szilvays utforskende dirigentpinne skapt et resultat som begeistrer og fasinerer. Og det er flere ting som virkelig "setter" denne plata. Knut Vaages "Breaking Another Wall" dytter på de tradisjonelle "korps-veggene" i musikalske uttrykk. Musikerne utfordres på en spennende måte og gjennomføringen av verket er spennende og tiltalende. Morsomt er det at Jon Øivind Ness har valgt klarinetten som soloinstrument i "Bad News for the Desert". Et verk som oser av frustrasjon over amerikansk utenrikspolitikk - og det kan høres. Her går det en hel blomsterbukett til solist Rolf Borch for eminent spill - både klanglig og teknisk. Plata innledes med "Songs of Dances and Death" av den skotske komponisten James Clapperton. Dette verket er kanskje det som kommer lengst opp mot litt mer tradisjonell ny korpsmusikk, meget lyttervennlig med andre ord. Plata er nok et bevis for at norske militærkorps hører hjemme i dagens norske musikkbilde, med sin glimrende formidling av ny norsk og internasjonal musikk for blåseorkestere."

Kjøp partitur

Bestill partitur til “Breaking Another Wall” på NB Noter sine nettsider. 

NB noter bilde